Vingårdar

Vinprovning

vinprovarbord

I trakterna kring Il forcone finns det flera vingårdar att besöka. Där får man möjlighet att se hur vinframställningen går till och även prova vinerna. Vi hjälper gärna till att boka ert besök på någon eller några av gårdarna. Vi skjutsar er dit och hämtar er när ni är klara.

Vi föreslår de här gårdarna:

Recensioner av Mikael Johansson och Stefan Johansson som i juli 2016 besökte Il forcone och flera vingårdar.

Morami

moramiinfart morami

Morami är ett familjeföretag som ligger i Panicarola. Man har 130 hektar varav 11 används till vinodling. Man odlar även andra grödor såsom oliver och tomater. Alla vindruvor handplockas för att ge högsta kvalitet. Man tillverkar just nu två röda och två vita viner i mellan och lite högre prisklass. Följande vindruvor odlas: Chardonnay, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grechetto, Viognier, Sangiovese och Alicante.

Man erbjuder både guidade turer och taste and go, vinprovningen är gratis. Vi gjorde ett drop-in besök för att prova deras viner. Ägarinnan som är mycket kunnig var tyvärr bortrest, men en av de anställda ställde gärna upp och höll i provningen. Vi fick sitta ner i en mycket trevlig lokal och guiden höll en bra genomgång av deras viner. Vi fick smaka alla fyra vinerna under tiden hon berättade om gården, tillverkningen, vinerna och deras karaktär. Sammantaget en mycket trevlig provning av goda viner i mycket trevlig lokal. 

 

Madrevite

Vingården ligger i en liten by som heter Vaiano vid gränsen mellan Umbrien och Toscana. Gården har funnits i familjens ägo under flera generationer, men det var först 2001 som familjeföretaget startade vintillverkningen i nuvarande form. Gården ligger högt upp med en härlig utsikt över landskapet. Man har idag ca. 10 hektar med vinstockar och man gör tre röda, ett vitt och ett rosévin. Priserna ligger i mellanklassen. Man odlar flera sorters druvor, Sangiovese, Syrah, Trebbiano spolentiono, Montepulciano och Gamay del Trasimeno. Man kan boka guidade turer eller taste and go, om man bara vill prova viner går det bra även utan bokning. Provningen är gratis.

Vi gjorde ett drop-in besök och bad om att få smaka deras viner. En av de anställda med bra engelska skötte provningen i deras kombinerade provning och försäljningsrum, som var mycket trevligt inrett. Vi fick information om de olika vinerna, hur de tillverkades och sedan provsmaka dem. Provningen skedde ett vin i taget. Efteråt kunde vi köpa de viner vi önskade. Det var inga problem att betala med kort eller kontant. Sammantaget en mindre vingård med bra viner till bra priser och med härlig omgivning!

 

Lungarotti

Utsida Lungarotti

 

Lungarotti startades av Giorgio Lungarotti 1962 och drivs idag av hans döttrar Chiara och Teresa. Giorgio ses som en pionjär i Umbrien och har utvecklat vinodlingen under de senaste 40 åren. Vingården ligger i Torgiano en mil söder om Perugia. Gården har sammanlagt 250 hektar, varav 20 finns i Montefalco. Beroende på vad druvorna ska användas till plockas de antingen för hand eller med maskin.

Man erbjuder både guidade turer och vinprovningar. Dessutom kan man få olika paket där det ingår besök på vinmuséum, guidad tur och vinprovning. De erbjuder också lunch på sin vinbar, eller vid större sällskap på vingården. Vinprovningen erbjuds i olika prisklasser allt från enklare till riktigt fina viner.

Lungarotti erbjuder vita viner, röda viner, rosé, spumante och dessertviner i alla prisklasser. Man var först i Umbrien med DOCG-klassning på nittiotalet och har idag flera DOCG och DOC-viner. Man odlar följande druvor: Cabernet Sauvignon, Canajolo, Chardonnay, Colorino, Grechetto, Merlot, Pinot Grigio, Sagrantino, Sangiovese, Trebbiano och Vermentino.

Vi bokade en halvdag på Lungarotti med besök på vinmuséum, guidad tur, vinprovning och lunch på vinbaren. Besöket på deras muséum var mycket trevligt och lärorikt, man använder en dosa med engelsktalande berättare för de olika stationerna. Den guidade turen sköts av en proffsig guide som talar bra engelska. Vi blir visade hela anläggningen och får reda på mycket om vintillverkningens grunder.

Vinprovningen sker i en vinbar där alla viner visas upp. Man väljer bland fyra alternativ och vi valde det dyra, för att få prova de finaste vinerna. Vi smakade på fem viner av mycket hög kvalité. Guiden pratade om de olika vinerna, deras historia, tillverkning och karaktär. Han var mycket kunnig och trevlig. Vid flera sällskap samtidigt finns ett större rum vid sidan om där provningen också kan ske. Efter vinprovningen var det klart för beställning av önskade viner. De tar naturligtvis kort som betalning och allt sköts mycket proffsigt. Man kan också beställa viner för hemkörning.

Sammantaget ett mycket trevligt besök hos en vintillverkare som har betytt mycket för Umbriens utveckling som vindistrikt. Man erbjuder alla sorters viner i alla prisklasser. Några av deras viner går också att beställa på systembolaget. Lungarotti är väl värt ett besök.

 

Avignonesi

Avignonesi är ett tidigare familjeföretag som 2009 köptes av Virgine Saverys från Belgien. Ägarinnan har nu flyttat dit och sköter företaget på plats. Vingården ligger i Montepulciano-området, Toscana. De har vinstockar på sammanlagt 200 hektar men fördelat på nio olika gårdar. Man tillverkar röda viner, vita viner och dessertvin både mellanklass och riktiga klassviner.

Man odlar följande druvor på de olika gårdarna: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grechetto, Malvasia och Trebbiano.

De erbjuder både guidade turer, vinprovningar och lunch i olika paket. Men man kan även få en kort taste&go. Vinprovningen sker i mycket fina lokaler, där försäljningen sker i en liten butik och provningen i den angränsande baren. Man kan även sitta på uteserveringen. Vid provningen kan man köpa olika paket, man får pengarna tillbaka om man köper något av de provade vinerna

När man är på plats får man bara inte missa deras Vino santo som finns i två versioner och kan enbart köpas direkt på vingården. Druvorna torkas i sex månader innan de lagras på små ekfat i tio år, sedan hälls den på flaska. Vinet blir nästan som sirap med otrolig smak. Den kan sedan användas till att bara droppas på ost eller dessert för att ge smak.

Vid vårt besök köpte vi en vinprovning med de allra dyraste vinerna. Vi fick tre olika viner, två röda viner av mycket hög kvalité och deras berömda Vino santo som var helt underbar. Kvinnan som höll i provningen var mycket proffsig och informativ. Sammantaget var detta absolut världsklass, och vid nästa besök kommer vi att boka in även en guidad tur.